Asistența paliativă: abordări contemporane și perspective
- vizualizări: 1413
Creșterea nivelului de trai, dezvoltarea domeniului de sănătate publică, implementarea tehnologiilor avansate în medicină au contribuit la un fenomen mai puțin pozitiv în societatea noastră – îmbătrânirea populaţiei. Conform datelor ultimului recensământ realizat la noi în ţară, fiecare a treia persoană are vârsta de peste 60 de ani. Astfel, se presupune că în anul 2050 ponderea persoanelor cu vârsta înaintată va atinge circa 70-80%. Totodată, în prezent, omenirea se confruntă și cu așa-numitele bolile civilizației, cum ar fi: cancerul, tuberculoza, HIV SIDA, accidente vasculare cerebrale, boli psihiatrice ș.a. Toate acestea contribuie la creșterea numărului de pacienți care au nevoie de asistență medicală de lungă durată, cum ar fi îngrijirile paliative sau cele la domiciliu. Potrivit unui studiu realizat de experți internaționali, actualmente, în Republica Moldova au nevoie de îngrijiri paliative între 25 și 30 de mii de pacienți.
Îngrijirile paliative au devenit o preocupare permanentă atât pentru Organizația Mondială a Sănătății, cât și pentru alte instituții europene, care au elaborat diverse strategii de îmbătrânire sănătoasă a populației în care se pune accentul pe serviciile de asistență paliativă. Astfel, îngrijirea paliativă reprezintă o abordare care îmbunătățește din punct de vedere calitativ viața pacientului și a familiei acestuia, atunci când acesta se confruntă cu o boală necruțătoare. Îngrijirea paliativă constă în prevenirea și înlăturarea suferinței, identificarea precoce, evaluarea corectă, tratamentul durerii și a altor probleme psihice și fizice, psihologice, de ordin social și spiritual. În urmă cu doi ani, anume aceste principii au stat la baza elaborării unui proiect consacrat îngrijirilor paliative în țara noastră – Fortificarea capacităților de instruire în asistența paliativă, realizat cu suportul Fundației Soros-Moldova.
Astăzi, 28 iunie, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova s-a desfășurat Conferința de finalizare a acestui proiect cu participarea unor specialiști notorii în asistența paliativă din România și din republică.
Manifestarea a fost deschisă de profesorul Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calității și integrării în învățământ al USMF „Nicolae Testemițanu”, care a vorbit despre premisele dezvoltării acestui proiect în țara noastră, aducând mulțumiri Ministerului Sănătății pentru asigurarea bazei conceptuale și legislative în domeniul îngrijirii paliative, precum și tuturor partenerilor, în special reprezentanților Fundației Soros-Moldova. „La realizarea acestui proiect am ținut cont de două principii fundamentale: în primul rând, instruirea în asistența paliativă trebuie să fie etapizată, consecventă și realizată la toate etapele: universitară, postuniversitară prin rezidențiat și prin educație medicală continuă, iar cea de-a doua – asistența paliativă trebuie să fie asigurată prin îngrijiri multidisciplinare, chiar și intersectoriale”, a specificat prorectorul.
Reprezentantul Ministerului Sănătății, Tatiana Zatîc, șef al Direcției asistență medicală primară, unul din implementatorii îngrijirii paliative în medicina de familie, a menționat despre aportul organizațiilor neguvernamentale în dezvoltarea acestor servicii în Republica Moldova, dar și la crearea cadrului legislativ ce reglementează acoperirea costurilor acestora din fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, includerea în Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, și ca obiect de studiu la specialitatea Medicina de familie. „Dezvoltarea acestor servicii în comunitate este foarte importantă, iar medicul de familie are rolul de a acorda atât servicii medicale paliative cât și consiliere psihologică pacientului sau familiei lui”, a punctat Tatiana Zatîc.
Liliana Gherman, director al Departamentului de Sănătate Publică, Fundația Soros-Moldova a făcut o retrospectivă a parcursului proiectului și i-a nominalizat pe cei care au sprijinit materializarea acestei idei la noi în țară. Experta a adus mulțumiri partenerilor instituționali, în special Universității noastre pentru că și-a asumat realizarea acestui proiect ambițios, exprimându-și speranța că aceste servicii vor schimba spre bine viața pacienților din Republica Moldova.
Profesorul Beatrice Ioan, președintele Comitetului de Bioetică al Consiliului Europei, prim-vicerector al Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, le-a vorbit participanților despre abordările legale și etice la nivel internațional în protejarea demnității pacientului muribund, atitudinea medicului față de pacient prin prisma comunicării și încrederii, despre atenția pe care trebuie să o acorde echipa medicală în procesul decizional și îndeplinirea doleanțelor pacientului la finalul vieții și rolul fiecărui actor în luarea deciziei.
Conferențiarul universitar Rodica Gramma, asistent de proiect, a menționat rezultatele obținute în cadrul proiectului datorită susținerii specialiștilor în îngrijirea paliativă din România și Fundației Soros-Moldova, care au acordat încredere Universității noastre în toate acțiunile.
O trecere în revistă a dezvoltării asistenței paliative în Republica Moldova a făcut Valerian Isac, director executiv al Fundaţiei Filantropice Medico-socială „Angelus Moldova”, care a enumerat provocările apărute pe parcurs și realizările din acest domeniu.
Directorul Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală USMF „Nicolae Testemițanu”, Andrei Romancenco, a relatat despre dezvoltarea deprinderilor practice a specialiștilor pentru medicina paliativă, cât și a abililităților de comunicare cu pacientul prin utilizarea metodelor de simulare.
Despre prioritățile îngrijirii paliative în țara noastră și necesitatea construcției unui hospice modern cu un număr suficient de paturi, dotat cu echipă mobilă, ambulatoriu, serviciul social, consultanță psihologică și spirituală, un centru de studii, care va deveni, posibil, catedră universitară s-a pronunțat Andrei Bradu, asistent universitar la Catedra de urologie și nefrologie chirurgicală a USMF „Nicolae Testemițanu” si membru al Fundaţiei Angelus Moldova. În prezent, Fundaţia deține o propunere de proiect, elaborată de către partenerii săi din Italia, Studio 74, care nu este materializată din lipsa de surse financiare în valoare de 4,5 milioane de euro. Acest centru trebuie creat în conformitate cu standardele internaționale, unde condițiile pentru pacient să fie cât mai aproape de cele de acasă. Specialistul a precizat însemnătatea integrării și dezvoltării serviciilor de hospice și de îngrijiri la domiciliu în raioane, necesitatea revizuirii listei medicamentelor esențiale pentru prestarea serviciilor de calitate, cu includerea altor medicamente compensate pentru asigurarea unui management eficient al durerii și al simptomelor în medicina paliativă.
Pe parcursul manifestării specialiștii au împărtășit diverse experiențe în dezvoltarea și aplicarea unor îngrijiri adecvate și corecte pacienților aflați în stări terminale. În cadrul forumului au mai fost abordate subiecte privind managementul durerii în paliație, aplicarea protocolului de gestionare a cazurilor de asistență paliativă - modelul județului Iași, asistența paliativă în practica medicului de familie ș.a.
Printre invitații speciali ai evenimentului s-au numărat și Vladimir Pogoneț, responsabil de Serviciul de Asistență Paliativă, Institutul Oncologic din Moldova, Vladimir Poroch, şef de lucrări în cadrul Disciplinei Îngrijiri Paliative, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, medic-şef, Compartimentul Îngrijiri Paliative, Institutul Regional de Oncologie din Iași, România și Galina Buta, conf. univ., Catedra de medicină de familie a USMF „Nicolae Testemițanu”.
Conform politicii actuale a sistemului național de sănătate, pacienții aflați în paliație sunt în grija și responsabilitatea medicilor de familie. Din aceste considerente, proiectul a dedicat o mare parte din activități dezvoltării capacităților în instruirea medicilor de familie. Ca rezultat, au fost elaborate un program de instruire pentru rezidenții USMF „Nicolae Testemițanu” la modulul Medicina paliativă și unul similar pentru formarea continuă a medicilor de familie, care a fost aprobat de Ministerul Sănătății. De asemenea, în curriculumul universitar a fost introdus un modul de instruire în Medicina paliativă, care a devenit obligatoriu pentru studenții din anul V de la facultățile de Medicină nr. 1 și Medicină nr. 2. Ca urmare, în anul universitar 2016-2017, în premieră, toți studenții din anul V au trecut modulul de 40 de ore dedicat asistenței paliative, unde, pe lângă subiectele clinice, managementul durerii și al simptomelor pacientului în paliație, s-a pus accent pe problemele ce țin de comunicarea diagnosticului grav, aspectele spirituale, psihologice și religioase în abordarea comunicării cu acești pacienți și cu familiile lor.
Un rezultat semnificativ al proiectului constituie editarea a două manuale de Medicina paliativă pentru studenți și pentru medicii de familie: cinci sute de manuale pentru studenți au fost oferite Bibliotecii Științifice Medicale a USMF „Nicolae Testemițanu”, iar 700 de ghiduri vor fi distribuite specialiștilor din sistemul de sănătate din țară.
Proiectul Fortificarea capacităților de instruire în asistența paliativă a fost implementat la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova în perioada ianuarie 2016 - iunie 2017.
[nggallery id=570]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii